najlepsze mięso dla kota

Jakie mięso jest najlepsze dla kota?

Kot nie może być zwierzakiem, który nie ja mięsa. Białko roślinne nie ma tauryny a zwierzęce białko to dla zwierzaka główne źródło energii. Koty to zdecydowanie zwierzaki mięsożerne. Dlatego w diecie powinno być dobre jakościowo mięso. Natomiast warzywa i inne produkty roślinne maja być dodatkiem i urozmaiceniem dla diety a nie jej podstawą. Jakie więc mięso dla kota będzie najlepsze?

Mięso dla kota

Najbardziej wartościowe będzie mięso przerośnięte, które ma ścięgna, żyły oraz tłuszcz. Polecane rodzaje mięsa to wołowina, która ma dużo tauryny a także drób, cielęcina, królik czy jagnięcina. Postawić można także na ryby słodkowodne oraz ryby z wolnych połowów. Nie poleca się stosowania wieprzowiny ze względu na chorobę Aujeszkego. Ewentualnie jeśli mięso pochodzi ze Skandynawii, gdzie nie ma problemu z tą chorobą. Mięso dla kota należy lekko gotować albo sparzyć, by zabić bakterie i pasożyty. Przemarzanie nie sprawdzi się ponieważ trzeba przynajmniej -20 stopni, by to działało. Mięso podawać można zmielone albo krojone na paski.

Jeśli decydujemy się na żołądki drobiowe należy je serwować po gotowaniu i krojeniu, ponieważ są raczej twarde. Serca dostarczają protein i drobiowe i wołowe, nie powinno się jednak usuwać otoczki tłuszczowej jaka się na nich znajduje. Wątróbka drobiowa i wołowa to cenna dawka witaminy A oraz żelaza. Jednak jej nadmierna ilość powodować może zatrucie witamina A oraz toksynami, które będzie gromadzić wątroba. Wątróbka podawana może być dwa razy w tygodniu. Jeśli będziemy podawać ją surowa może pojawić się problem z rozwolnieniem, jeśli będzie przegotowana pojawi się problem z zaparciami. Nerki również będą dobrym wyborem, ponieważ dostarczają cenne żelazo oraz witaminy.

Mięso dla kota zmielone

Warto przed podaniem moczyć je w wodzie, ponieważ dzięki temu będzie można doprowadzić do tego, że zmiękną. Szpik kostny oraz chrząstki to świetne źródło dodatków do pożywienia. Jeśli kości drobiowe to wyłącznie surowe, jeśli będą gotowane są kruche i mogą poranić jelita. Chrząstki i kości najlepiej jednak będzie po prostu mielić przed tym jak zostaną podane. Warto postawić na mięso z ryb, ponieważ to cenne źródło białka oraz kwasów omega 3 oraz omega 6. Najlepiej podawać je gotowane oraz pozbawione ości, bez dodatku przypraw, nigdy nie wędzone ani nie pieczone. Nie powinno się podawać kotu wnętrzności, nie podaje się wątroby.

Staramy się szukać ryb, które będą pochodzić ze środowiska naturalnego. Unikać należy intensywnych hodowli, które niestety chemicznie są skażone. Warto postawić na jeden rybny posiłek w ciągu tygodnia, dla kota będzie to miła odmiana a jednocześnie będzie to również świetne rozwiązanie prozdrowotne wpływające pozytywnie na kota. Trzeba jednak wiedzieć, że ryby nie są odpowiednie dla kotów, które maja problemy urologiczne.

Jest więc wiele mięs, które można podawać kotom, warto na te różne propozycje zwracać uwagę i szukać zawsze dobre propozycji dla swojego zwierzaka, by rzeczywiście dać mu to co dla niego będzie najlepsze i będzie działać na niego pozytywnie.